Ako želite ukloniti rezultate pretraživanja s Googleove tražilice, koji vode na stranice Narodnih novina d.d., molimo vas da pročitate ovaj članak.

Digitalno izdanje Službenoga lista vjerna je kopija tiskanog izdanja i Narodne novine d.d. ni na koji način ne utječu na sadržaj, već se samo, tehnički, brinu o dostupnosti toga sadržaja.
Svim se sadržajima pristupa na jednaki način.

Narodne novine d.d. i Službeni list RH ne bave se sadržajem nego njegovom objavom, te nismo u mogućnosti niti smijemo pojedinačno blokirati određeni sadržaj.
S obzirom na način kako internet funkcionira, jednom na njemu objavljene slike, tekstovi ili videozapisi, gotovo je nemoguće ukloniti.

Googleova tražilica, kao najpopularnija tražilica, automatizmom pretražuje sav na internetu dostupan sadržaj, uključujući i stranice Narodnih novina d.d.
Osim Googleove tražilice, postoje specijalizirane stranice koje automatizmom pretražuju i arhiviraju internet, na isti način kako se prije sve arhiviralo u knjižnicama.

Konkretan primjer kako jednom objavljen sadržaj na internetu, biva dostupan zauvijek:
Narodne novine d.d. imale su stranicu već 1996. godine.
Ta stranica više ne postoji, uklonjena je, no svejedno ju je moguće otvoriti i doći do podataka:
https://web.archive.org/web/19961231020421/http://www.nn.hr/

Ako je vaš zahtjev da Narodne novine d.d. uklone vaš članak s naših internetskih stranica, to zbog navedenih razloga nismo u mogućnosti učiniti.

Dakle, kao što ne možemo poništiti tiskano izdanje Službenoga lista i napraviti novo papirnato izdanje u kojem npr. neće biti objavljeno vaše ime, tako nije moguće ukloniti web-stranicu na kojoj se nalazi referenca na vaše ime, jer je internetsko izdanje popratni mediju tiskanom izdanju.

Ono što možete napraviti je proučiti pravo na zaborav – Right to be forgotten – dostupno na:
http://ec.europa.eu/justice/data-protection/files/factsheets/factsheet_data_protection_en.pdf


Također, možete ispuniti zahtjev za uklanjanje rezultata pretraživanja na Googleovoj tražilici: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch#

Napominjemo da je Google samo jedna od internetskih tražilica.
Ako uspijete da vam Google ukloni rezultat koji želite ukloniti, to ne znači da tisuće drugih tražilica neće nalaziti sadržaj koji ste izbrisali na Googleovoj tražilici (npr. tražilica https://duckduckgo.com/ ).
Također, to ne znači da ste uklonili sam sadržaj (sadržaj se nalazi na stranicama Narodnih novina d.d.) na koji je Googleov rezultat vodio, te će sadržaj na našim stranicama još uvijek biti dostupan.