Potpisivanje ponuda (uveza ponude) prilikom predaje elektroničke ponude moguće je pomoću nove elektroničke osobne iskaznice (kvalificiranim certifikatom).
Ukoliko Vaša osobna iskaznica nema chip na sebi (stara), tada istu nije moguće koristiti u navedenu svrhu.

Prije nego što počnete koristiti svoju eOI, sukladno uputama na www.eid.hr potrebno Vam je sljedeće:
  -elektronička osobna iskaznica
  -sigurnosna omotnica koju ste dobili s eOI, a koja sadrži podatke za registraciju na portal eOI i aktivaciju eOI
  -računalo s pristupom internetu
  -čitač u skladu sa specifikacijama
  -besplatni softverski paket eID Middleware.

Osobna iskaznica uparena s čitačem ne iziskuje pretplatu te nema trošak prilikom stavljanja potpisa.
Troškovi korištenja osobne za potpisivanje uveza ponude su:
-vađenje osobne ukoliko imate staru (28.7.2016. stranice MUP-a: "cijena eOI koje se izdaju djeci od navršenih 5 godina i punoljetnim osobama koje sadrže jedan ili dva certifikata je 79,50 kuna"
-trošak nabava čitača

Rok važenja osobnih iskaznica i certifikata koje sadrži je 5 godina.


Osobna iskaznica sadrži elektronički nosač podataka (čip) na koji se uz podatke ispisane u vizualnoj zoni kartice osobne iskaznice, mogu pohraniti jedan ili dva certifikata, i to:

-identifikacijski certifikat koji se koristi za elektroničku potvrdu identiteta i autentikaciju prilikom pristupa elektroničkim uslugama
-potpisni certifikat koji se koristi kao podrška naprednom elektroničkom potpisu i zamjenjuje vlastoručni potpis, sukladno zakonu kojim je reguliran elektronički potpis

Elektronička osobna iskaznica s aktivnim identifikacijskim certifikatom služi za prijavu u sustav e-Građani na internetskoj stranici https://pretinac.gov.hr i druge e-usluge.
Uz potpisni certifikat, elektronička osobna iskaznica služi za obavljanje aktivnosti vezanih uz ovjeru dokumenata elektroničkim potpisom, kao valjanom zamjenom za vlastoručni potpis.


Za sve detalje oko digitalnih certifikata koji se nalaze na elektroničkim osobnim iskaznicama te kako iste koristiti, molimo kontaktirajte izdavatelja certifikata te više info na http://www.eid.hri i pma@akd.hr